
Workshops
Τα εργαστήρια έχουν διαφορετική δομή και στόχο σε σχέση με την ψυχοθεραπεία. Ο σκοπός τους δεν είναι θεραπευτικός, αφού εδώ το ζητούμενο είναι η βιωματική εμπειρία και η μάθηση. Τα workshops μπορεί να λειτουργούν ως αυτοτελείς θεματικές συναντήσεις, ως μικροί κύκλοι συναντήσεων ή σε εβδομαδιαία βάση, και ακολουθούν κάποια θεματολογία.

Ο χρόνος και το θέμα παίζουν καθοριστικό ρόλο, μια και η δυναμική τού «εδώ και τώρα», αλλά και η ταύτιση με το θέμα –«πόσο με αφορά»– επηρεάζουν τη συμβολή του κάθε συμμετέχοντος ξεχωριστά αλλά και τις αλληλεπιδράσεις όλων των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου. Το εργαστήριο έχει συγκεκριμένη διάρκεια και στόχο, ενώ συνήθως φεύγεις με «κάτι στο χέρι». Στην ψυχοθεραπεία ο χρονικός προγραμματισμός είναι πιο ασαφής, ενώ ο στόχος συχνά μοιάζει με αχαρτογράφητη περιοχή.
Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά κάποιοι από τους στόχους των εργαστηρίων:
· Ψυχαγωγικός/εκπαιδευτικός (εξερεύνηση – ανακάλυψη – δημιουργία – παιχνίδι)
· Ψυχοεκπαιδευτικός (καλλιέργεια προσωπικών δεξιοτήτων & σχέσεων εμπιστοσύνης)
· Διερευνητικός (ενεργοποίηση όλων των αισθήσεων)
· Ιαματικός (σωματική και πνευματική δραστηριότητα/ανακούφιση)
· Δημιουργικός/συνθετικός (συνδυασμός όλων των προηγουμένων και άλλων επιπλέον)
Τα εργαστήρια μπορεί να απευθύνονται σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, όπως παιδιά ή τρίτη ηλικία, σε τύπο ομάδας, όπως π.χ. ομάδα γονέων, αλλά και σε σύνθεση ομάδας, όπως π.χ. παππούδες/γιαγιάδες με εγγόνια.
Ο ρόλος του συντονιστή στα workshops δεν είναι πάντοτε ο ίδιος. Καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος της ομάδας αλλά και ο στόχος του εργαστηρίου. Πάνω απ’ όλα η ανάγκη που προσπαθεί να καλύψει είναι η διαμόρφωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης, δημιουργικής συνεργασίας και επικοινωνίας.
Ακόμη με συνεργάτες που συμπλέουν με το όραμα του χώρου «τρεις τελείες» και οι οποίοι πιστεύουν στη διά βίου ανάπτυξη και εξέλιξη
του ανθρώπου θα μοιραζόμαστε ενθουσιασμό και γνώσεις ώστε διαφορετικά εργαστήρια να προσφέρουν ευκαιρίες τόσο για καινούργιες βιωματικές εμπειρίες όσο και για την ανάπτυξη δεξιοτήτων.
