
Λέσχη
Σύμφωνα με το Βικιλεξικό, «λέσχη» σημαίνει ένας ιδιωτικός κύκλος του οποίου τα μέλη συναντιούνται για να συζητήσουν, να παίξουν, να διαβάσουν κ.ά. Αυτή η περιγραφή έχει ενδιαφέρον γιατί εμπεριέχει τις λέξεις «κύκλος», «συζήτηση», «παιχνίδι» και «διάβασμα», ενώ αφήνει πολλά ακόμα να εννοηθούν μέσα από το «κ.ά.»

Ο «κύκλος» είναι αυτό που πολλές φορές λείπει από τους μεγαλύτερους ανθρώπους· να ανήκουν κάπου. Όχι πως δεν υπάρχουν επιλογές, αλλά αυτές συχνά φαντάζουν δυσπρόσιτες και τελικά είναι πιο σύνηθες το φαινόμενο της μοναξιάς.
Οι «συζητήσεις» δε λείπουν απαραίτητα από τους μεγαλύτερους ανθρώπους, αλλά στην συντριπτική τους πλειονότητα γίνονται μέσω τηλεφώνου και όχι διά ζώσης. Η συζήτηση μέσω συνάντησης εμπεριέχει αλληλεπίδραση, είναι μια ενεργητική διαδικασία, μια επιλογή που προϋποθέτει κίνητρο και βούληση.
Στο «παιχνίδι» άραγε έχουν δικαίωμα μόνο τα παιδιά; Υπάρχουν παιχνίδια για τους μεγαλύτερους ανθρώπους; Φαντασία, αυθορμητισμός, αυτοσχεδιασμός – πού χωράνε όλα αυτά στην γκρίζα ζώνη των 60 και 70+; Υπάρχουν πολλά που μπορούν να συμβούν όταν οι μεγαλύτεροι παίζουν, όπως νοητική, κοινωνική, συναισθηματική και σωματική ενδυνάμωση. Το παιχνίδι, όπως και η μάθηση, είναι δια βίου διαδικασίες και δε χρειάζεται να σταματήσουν ποτέ.
Απ’ όλες τις λέξεις ξεχωριστή θέση κατέχει το «διάβασμα». Συνώνυμό του είναι η λέξη «ανάγνωση», από την πρόθεση «ανά» και το «γιγνώσκω», δηλαδή αποκτώ γνώση. Ανάμεσα στις διάφορες σημασίες της λέξης «ανάγνωση» βρίσκουμε και την εξής: «Η κατανόηση της σημασίας συμβόλων ή σημείων». Τα σύμβολα μπορεί να είναι γράμματα, αλλά μπορεί να είναι και πολλά άλλα. Οι τέχνες, όπως τα εικαστικά, ο κινηματογράφος, η μουσική, το θέατρο, ο χορός και άλλα ακόμα, προσφέρουν ευκαιρίες για διαφορετικές «αναγνώσεις».
Συνολικά, η Λέσχη είναι ένας νοητός κύκλος που προσφέρει ευκαιρίες για συζητήσεις, παιχνίδι, αναγνώσεις και ό,τι άλλο εκείνη αποφασίσει, γιατί το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει πάντα ο χώρος όπου φρέσκες ιδέες θα μπορούν να αναδειχθούν.
Στην ιστοσελίδα μας, στην ενότητα «Εξελίξεις», η «Λέσχη και οι ιδέες της» θα παρουσιάζουν τις ιδέες τους τακτικά. Η Λέσχη συμβάλλει κι εκείνη στο όραμα του χώρου «τρεις τελείες», σύμφωνα με το οποίο η προσωπική εξέλιξη και η μάθηση δεν κάνουν ηλικιακές διακρίσεις. Οδηγός πλοήγησης σ’ αυτή τη διαδρομή είναι οι ξεχωριστές, εξατομικευμένες αποκρυπτογραφήσεις των μελών αλλά και οι χαρτογραφήσεις τους σε καινούργιες περιοχές που τους ενδιαφέρουν. Ο ρόλος του συντονιστή είναι αυτός της πυξίδας…
Όσον αφορά τη δομή της, η Λέσχη σε ένα αρχικό πιλοτικό στάδιο απευθύνεται στους συμμετέχοντες των ομάδων «Αφηγήσεις», και οι συναντήσεις, οι οποίες θα είναι δίωρες, θα γίνονται δύο φορές τον μήνα σε απογευματινές ώρες.

start mobile
end mobile