
Αrt therapy
Η εικαστική θεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που ανήκει στην ομάδα αυτή των θεραπειών μέσω τέχνης όπως η μουσικοθεραπεία, η δραματοθεραπεία, και η χοροθεραπεία.
Χρησιμοποιεί παραδοσιακά μέσα, όπως την ζωγραφική, το σχέδιο, το κολάζ, τον πηλό, φυσικά και junk materials, την φωτογραφία και ψηφιακά προγράμματα.
Δεν προϋποθέτει καμία προηγούμενη εμπειρία ή ικανότητα στις τέχνες, γιατί οι θεραπευτικές διεργασίες στηρίζονται στην δημιουργική διαδικασία και όχι στο αισθητικό αποτέλεσμα.

Βασικός στόχος της θεραπείας μέσω της τέχνης είναι να επιτρέψει στον καθένα να εκφραστεί με τα μέσα και τον τρόπο που ο ίδιος θέλει.
Είναι ιδιαίτερα βοηθητική σε ανθρώπους που δεν μπορούν να εκφραστούν εύκολα με λεκτικό τρόπο ή που δεν μπορούν να μιλήσουν λόγω κάποιας δυσκολίας στη λειτουργία του λόγου, και ακόμα και σε ανθρώπους που ίσως μιλούν πολύ αλλά δυσκολεύονται να εκφραστούν με άλλους τρόπους.
Είναι πρωτίστως ψυχοδυναμικής κατεύθυνσης, το οποίο σημαίνει πως δίνει έμφαση στην εξερεύνηση του ασυνειδήτου· πιο συγκεκριμένα, αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσω των εικόνων που δημιουργούνται και από τις ερμηνείες που κάνει ο ίδιος ο δημιουργός για τα έργα του. Παρά το γεγονός ότι η ψυχοδυναμική προσέγγιση προήλθε από την ψυχανάλυση, στη σημερινή της εφαρμογή είναι βραχύτερη και συχνά θέτει συγκεκριμένους στόχους, όπως για παράδειγμα την αντιμετώπιση κάποιας φοβίας.
Ο θεραπευτής είναι ενεργός παρατηρητής των δημιουργικών διεργασιών καθώς και ενεργός ακροατής όσων ο θεραπευόμενος θα φέρει στις συναντήσεις, πριν και μετά τη δημιουργική διαδικασία. Είναι απλός και αυθεντικός, και συνήθως παίρνει τη θέση του συνοδοιπόρου στη διαδρομή, ενώ η σχέση που αναπτύσσεται με τον θεραπευόμενο δεν είναι άκαμπτη, αλλά αντιθέτως ευέλικτη και ζεστή.
Η δημιουργική θεραπευτική διαδικασία στηρίζει τους ανθρώπους στον δρόμο της αυτογνωσίας και στο να κάνουν θετικές αλλαγές στη ζωή τους. Πολλές φορές οι εικόνες που δημιουργούνται αναδεικνύουν άγνωστες πτυχές και τυφλά σημεία του ανθρώπου, ενώ συχνά εξηγούν συμπεριφορές οι οποίες δε θα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτές διαφορετικά.
Επίσης, τα ίδια τα υλικά, ο πειραματισμός και η επένδυση σ’ αυτά εξυπηρετούν στο να ανακαλυφθούν όρια, δυνατότητες, επιλογές, κι έτσι σμιλεύονται ικανότητες χρήσιμες για την αντιμετώπιση προκλήσεων στην καθημερινή ζωή.
Πιο συγκεκριμένα, η εικαστική ψυχοθεραπεία μπορεί:
• να ωθήσει τον θεραπευόμενο σε θέση ενεργή – τέτοια που να βελτιώσει τις ικανότητές του στην διαχείριση του θυμού, του άγχους και της κατάθλιψης·
• να αυξήσει την ικανότητα έκφρασης και επικοινωνίας, καθώς και την αυτοπεποίθηση·
• να συνεισφέρει στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης και θετικών σχέσεων·
• να προωθήσει τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, τον πειραματισμό και τη διάθεση για παιχνίδι.
Μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Έχει δείξει πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα σε παιδιά και σε ενηλίκους που αντιμετωπίζουν διαφορετικές δυσκολίες, όπως ψυχοκοινωνικά, συναισθηματικά, ιατρικά ζητήματα κ.ά.
