Με οδηγούς το θέατρο και τις εικαστικές τέχνες, η Εύα Αγγελοπούλου, ηθοποιός-παιδαγωγός και η Κλεοπάτρα Αθανασιάδου, ψυχολόγος-art therapist αναπτύσσουν μέσα σε πλαίσιο ομαδικών βιωματικών εργαστηρίων το σύστημα “play the role and make it art”. Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να απευθυνθεί σε διαφορετικές ηλικίες, από μικρά παιδιά μέχρι και ηλικιωμένους, προσεγγίζοντας διαφορετική θεματολογία κάθε φορά. Πρόκειται για μία πρακτική, σχεδιασμένη από εμάς, έτσι ώστε οι τεχνικές του δράματος και του θεάτρου συνδυασμένες με τη δημιουργία των εικαστικών έργων, να προσφέρουν μία ολοκληρωμένη βιωματική εμπειρία έκφρασης συναισθημάτων και αλληλεπίδρασης με τους άλλους.
Στο συγκεκριμένο πρώτο κύκλο έξι συναντήσεων διερευνούμε το θέμα της ταυτότητας και της ετερότητας σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, χωρίζοντάς τα σε δύο υποομάδες από 6 έως 9 ετών και από 10 έως 12 ετών. Γνωρίζουμε πως τα παιδιά με την ένταξή τους στο περιβάλλον του σχολείου, δοκιμάζονται σε καινούργιους ρόλους, καθώς συχνά προκύπτουν προκλήσεις από τις σχέσεις τους με τους «άλλους», μικρούς και μεγάλους. Μεγαλώνοντας και μπαίνοντας σταδιακά στην περίοδο της προεφηβείας, η αλληλεπίδραση του παιδιού με τους σημαντικούς «άλλους» αλλάζει ξανά, δημιουργώντας καινούριες ανάγκες, απορίες και αφορμές για επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας.
Το θεατρικό παιχνίδι (παιχνίδι ρόλων, αυτοσχεδιασμοί κ.α.) και οι καλλιτεχνικές διεργασίες (ζωγραφική, κολάζ, πηλός κτλ.) προσφέρουν στα παιδιά ευκαιρίες για να εξελιχθούν συναισθηματικά και κοινωνικά. Μέσα από παιχνίδια γνωριμίας και εμπιστοσύνης, επικοινωνίας και συνενοχής, τα παιδιά καλούνται να απελευθερωθούν εκφραστικά και να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους, ανακαλύπτοντας «κρυμμένες» δεξιότητες και χαρακτηριστικά. Η ένταξή τους σε ομάδα, η βιωματικότητα του ρόλου και οι δημιουργικές διαδικασίες θα τους επιτρέψουν να ξεδιπλώσουν πτυχές του εαυτού τους σ’ ένα ασφαλές πλαίσιο, διαπραγματευόμενοι το «υπάρχω» και το «ανήκω».
Μέσω των συνεργασιών αλλά και των συγκρούσεων που θα προκύψουν, προσδοκούμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα ενθάρρυνσης του «εγώ» και αποδοχής του «άλλου», να αγκαλιάσουμε με ευαισθησία το διαφορετικό και να διακρίνουμε την έννοια της ταυτότητας και της ετερότητας. Όλα αυτά ευχόμαστε να γίνουν αφορμή για έμπνευση, συνδημιουργία και καλλιέργεια του ψυχοπνευματικού κόσμου των παιδιών.
Κάθε συνάντηση θα βασίζεται στην ακόλουθη δομή: Θα ξεκινάμε με ασκήσεις που «ζεσταίνουν» το σώμα και τη φωνή των παιδιών, προχωρώντας στη συνέχεια στοχευμένα σε ομαδικά παιχνίδια που ενθαρρύνουν την εκφραστικότητά τους. Συνεχίζουμε με τη βιωματική δραστηριότητα μέσω τέχνης για τη δημιουργία εικόνων ή αντικειμένων. Τα παιδιά, ολοκληρώνοντας τα έργα τους, θα τα παρουσιάζουν στην ομάδα, ανατροφοδοτώντας εκ νέου τη δημιουργικότητα και φαντασία τους. Η συνάντηση θα ολοκληρώνεται με ομαδικό παιχνίδι ή ασκήσεις χαλάρωσης.
Συνολικά το εργαστήρι:
• στοχεύει στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και κοινωνικής μάθησης
• καλλιεργεί θετικούς τρόπους επικοινωνίας
• ενισχύει την αυτοπεποίθηση του παιδιού
• ενθαρρύνει τη συνεργατική σκέψη και συμπεριφορά
και συμβάλλει:
• στη δημιουργική έκφραση και φαντασία
• στη παιγνιώδη και βιωματική μάθηση
• στη βελτίωση της γλωσσικής έκφρασης
• στον καλύτερο έλεγχο του σώματος
• στην κατανόηση του κοινωνικού ρόλου της τέχνης
Ευκαιρία λοιπόν για “PLAY THE ROLE AND MAKE IT ART”!
Γενικές πληροφορίες:
• Απευθύνεται σε παιδιά από 6 έως 12 ετών, χωρισμένα σε δύο ηλικιακά γκρουπ:
6-9 ετών (Σάββατο 10:30 με 12:00)
10-12 ετών (Σάββατο 13:00 με 14:30)
• Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα που έχει το εργαστήρι τα παιδιά να είναι ντυμένα με άνετα ρούχα που δεν πειράζει να λερωθούν!
• Ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει 6 συναντήσεις (μετά την ολοκλήρωσή του πρώτου θα υπάρξει συνέχεια με νέο θέμα).
• Το κόστος συμμετοχής στην ομάδα για τις 6 συναντήσεις είναι στα 70€.
• Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, οπότε και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΗ!
• Για εκδήλωση ενδιαφέροντος αλλά και για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε: στο 6974453031 και στο 69466858260 ή στο athkle@gmail.com και στο evaaggelosdt@yahoo.gr και μέσω της πλατφόρμας επικοινωνίας στο www.3teleies.gr
Χώρος διεξαγωγής: Τρεις τελείες – Φωκίδος 13, 15231, Κάτω Χαλάνδρι (5 λεπτά από το μετρό Νομισματοκοπείο)