Ο Άλμπερτ Άινσταϊν έχει πει πως «η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση».
Η φαντασία δημιουργεί χώρο γι’ αυτό που δεν έχουμε σκεφτεί μέχρι τώρα, γι’ αυτό που είναι έξω από την πεπατημένη, πέρα από τον συμβατικό τρόπο σκέψης· εκεί αναδύεται η προοπτική. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο μέσα από το συμβολικό παιχνίδι και άλλες δημιουργικές διαδικασίες, όπως οι εικαστικές και οι πλαστικές τέχνες.
Γνωρίζουμε πως τα νήπια από την ηλικία των 2,5 ετών ξεχωρίζουν το πραγματικό από το φανταστικό, παρ’ όλα αυτά στο παιχνίδι τους το ξεχνούν ή δεν τους είναι σημαντικό· το ίδιο και στη ζωγραφική τους, όπου δράκοι και νεράιδες μπορεί να είναι αγαπημένο τους θέμα, ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Το ελεύθερο-δημιουργικό-συμβολικό παιχνίδι, όπως και η επαφή με υλικά-χρώματα-σύμβολα καλλιεργούν στα παιδιά δημιουργική και κριτική σκέψη, μεταξύ άλλων σημαντικών δεξιοτήτων. Ακόμα, τα παραμύθια, οι ιστορίες που δημιουργούν τα ίδια τα παιδιά, οι αφηγήσεις μπορούν να λειτουργήσουν εξαιρετικά ως λεκτικές δραστηριότητες που βοηθούν στην εξέλιξη αλλά και τη διατήρηση της φαντασίας.
Η τυπική διαδικασία ανάπτυξης γνώσης μέσα από το σχολείο και η συνήθης αγωνία για κατάκτηση ικανοτήτων γίνονται αιτίες να υποβιβάζεται η σημασία της ανατροφοδότησης της φαντασίας και της αξιοποίησής της. Γι’ αυτό λοιπόν προτείνονται οι παρακάτω λέξεις-κλειδιά για να «ξεκλειδώσουν» τη φαντασία τους μικρά και μεγαλύτερα παιδιά:
ΦΥΣΗ:
Αποδεσμεύει τα όρια του χώρου και άρα της φαντασίας και της γνώσης· το έξω κάνει καλό!
ΜΟΥΣΙΚΗ:
Μια δεύτερη γλώσσα – ή μήπως η πρώτη μας; Η ίαση ξεκινάει από τους ήχους.
ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ/ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ:
Φανταστικοί και πραγματικοί ήρωες επιστρατεύονται για να ανακαλύψουμε τον κόσμο!
ΤΕΧΝΗ:
Υφές, σχήματα, χρώματα, σύμβολα… Η βασίλισσα και οι αυλικοί της στη «χώρα της φαντασίας».
ΠΑΡΑΜΥΘΙ/ΑΦΗΓΗΣΗ:
Είναι όλα τα μέρη που γνωρίζουμε κι ας μην έχουμε φύγει ποτέ ταξίδι…